Tajči Pavček je pred dobrim desetletjem nenadoma povsem odpovedala motorična spodobnost obvladovanja polovice telesa, ki so jo spremljali močna vrtoglavica, slabost in zatikanje v govoru. Po tednu dni bolnišničnih preiskav so zdravniki posumili na multiplo sklerozo. “Ob diagnozi sem se v trenutku odločila za zdravje. Nič drugega nisem želela sprejeti za svoje življenje kot ozdravitev, ker nisem želela postati odvisna od drugih”.

Ob diagnozi se moramo osredotočiti na zdravje in dobro počutje.

Ob diagnozi moramo nemudoma opustiti prejšnji življenjski slog, ki je vodil do bolezni, je prepričana podjetnica in avtorica knjige Dobro jutro, zdravje Tajča Pavček.

“Po duhu sem športnica in s svojim telesom sem želela še veliko izkusiti ter pri tem uživati. Vedela sem, da moram za to nekaj ukreniti,” povzame razmišljanja iz svojih zgodnjih tridesetih let, ko je prejela diagnozo suma na multiplo sklerozo.

Zdravje se začne z razstrupljanjem telesa

Odločila se je, da bo celostno pozdravila svoje telo, kar je zahtevalo takojšnjo spremembo življenjskega sloga. Pri tem prehodu ji je pomagal holistični zdravilec Dominik Golenhofen, ki se pri svojem delu osredotoča na odkrivanje vzrokov za nastala avtoimunska obolenja, kot je multipla skleroza. Vodil jo je skozi postopek celostnega razstrupljanja telesa, ki ga je začela s spremembo življenja na vseh področjih. Vsak dan je poskrbela za dovolj gibanja, kakovosten spanec, meditacijo in si postopoma iz zobovja dala odstraniti amalgamske zalivke. “Leto in pol po diagnozi z magnetno resonanco ni bilo več mogoče zaznati sence na možganih, kar je po mnenju zdravnikov nemogoče. A očitno se da. Vsak lahko pozdravi svoje telo, če neha vanj metati smeti, v fizičnem in psihičnem smislu, ki so ga pripeljale do bolezni,” je prepričana.

Če ohranjamo čisto telo, ki je kot naša hiša, lahko slišimo svoj notranji glas.

Telo nam ves čas sporoča svoje stanje

Na poti do ozdravitve je spoznala, da ji je telo že dalj časa sporočalo znake bolezni, ki jih je prezirala, dokler je ni predramila diagnoza, kot se to zgodi številnim. Kot piše v svoji knjigi, že prva stopnja telesne izčrpanosti nakazuje, da je telo prenasičeno s strupi in potrebuje čiščenje. “Telo je treba razstrupiti, da lahko slišimo sebe. Če ohranjamo čisto telo, ki je kot naša hiša, lahko slišimo svoj notranji glas. Dokler je v hiši preveč krame in umazanije, to ni mogoče. Svoj telesni domek moramo zato prezračiti in iz njega odstraniti vso kramo ter počistiti umazanijo, da lahko znova začnemo z užitkom bivati v njem.”

Razstrupiti je treba tudi čustva

Ob tem poudarja, da je sprememba prehrane in dnevnih navad le prva faza očiščevanja. Za celostno ozdravitev telesa in bolj kakovostno življenje je sebi treba dati ljubezen, pravi Tajča. “To pomeni, da se morate naučiti, kdaj reči ne, in iz svojega življenja odstraniti prav vse dejavnike, ki vas zastrupljajo.”

Sama se je umaknila od vseh ljudi, ki je niso popolnoma podpirali v spremembi. “Ni dobro, da vztrajamo v okolju, ki nas energetsko duši. Vsak človek ob sebi potrebuje ljudi, ki ga spodbujajo in mu pomagajo prepoznati, česa vsega je sposoben”. Po 14 letih se je razšla tudi z očetom svojih treh otrok. “Vsak izmed nas namreč drugega lahko ljubi le toliko, kot ljubi sebe. Ogromno ljudi je razočaranih, in zato raje obsojajo druge, kot da bi naredili spremembo pri sebi. Na splošno se ljudje premalo zavedamo, da bi vsak izmed nas lahko svetil še stokrat bolj, kot sveti zdaj,” je prepričana.

Najprej se je treba odločiti, ali bi bili radi zdravi ali bolni. Za kar se boste odločili, to boste imeli.

Osredotočite se na zdravje in dobro počutje

Pavčkova v svoji knjigi ponuja preproste in praktične nasvete za izboljšanje življenja, ki so podkrepljeni z nekaterimi znanstvenimi raziskavami in strokovnimi ugotovitvami. S prvencem Dobro jutro, zdravje želi pomagati ljudem, da bi v kateremkoli bolezenskem stanju in želji po izboljšanju počutja lažje zrli proti svojemu cilju in delovali izključno v smeri zdravja. Sočasno je izdala še eno knjigo z naslovom 99 slastnih Tajčinih receptov, v kateri ponuja ideje za veganske, vegetarijanske in presne jedi. “Vsak mora prižgati lučko v sebi. Ko človek sebe napolni s svetlobo, bo napolnil vsak prostor, v katerega vstopi. Tisti, ki tega ne bodo prenesli, bodo šli drugam,” verjame avtorica. “Najprej se je treba odločiti, ali bi bili radi zdravi ali bolni. Za kar se boste odločili, to boste imeli. Nato morate samo hoditi proti temu cilju in energije vas bodo pri tem podprle,” še doda.

Članek je bil objavljen v reviji Jana, ogledate si ga lahko tukaj.

Komentiranje vsebin je onemogočeno.