Vse, kar se kadarkoli doslej ni uresničilo, se ni zato, ker sami nismo verjeli, da se lahko. Zaupali smo v svoja negativna prepričanja o sebi bolj kot v možnost, da je za nas tudi vse mogoče. To, kar se dviga na površje naših nerazrešenih čustev, so z eno besedo frustracije.

Otroški aspekti nas se v naši notranjosti borijo z našo odraslo zavestjo za prevlado.

Nezadovoljeni, nedorasli, nezreli, zapuščeni, neslišani in neupoštevni arhetip našega notranjega otroka lahko kriči na vse kriplje in želi prevlado nad našim zunanjim svetom. Z občutki frustracij nam sporoča vse, kar ga je kadarkoli motilo, želi zaustaviti naš napredek in odraščanje na notranji ravni, ker želi našo pozornost.

Z drugimi besedami, kriči: “Ne greš naprej! Poslušaj mene! Usedi se z menoj in daj mi prav! Jaz imam prav!”.

In resnica? Je nekje vmes.

Resnica je v tem, da to notranje bitje, ki v nas obstaja kot nerazrešena, napeta energija iz otroštva in mladostniških let, želi svojo razrešitev.

Dokler se ta energija ne razblini, deluje v našem življenju kot energetska matrica, ki jemlje ves naš fokus in hkrati zadržuje vso koncentracijo naših misli in osredotočenosti na sebi, da se lahko ohranja. Da lahko živi.

To, čemur se posvečamo, se veča.

To niso samo besede. To je zakon vesolja.

KAKO SE OSVOBODITI SVOJIH NOTRANJIH NAPETOSTI?

S pisanjem.

Vzameš list papirja in nanj zapišeš svojo resnico.

Vse, kar se steče skozi tebe, samo opazuješ. Pustiš, da se izrazi. Dopustiš, da samo je.

Frustracije se pojavijo, ko dobimo občutek, da nismo slišani, vidni, prepoznani. Ko imamo občutek, da nas nihče ne opazi. Ne tega, kar naredimo, temveč tega, kar smo.

Ta občutek ‘nevidnosti in neslišanosti’ nas potem sili, da se v svetu uresničujemo. Da delamo. Da delujemo.

Ker s tem – S TEM, da delujemo – smo. To nam daje občutek, da obstajamo.

Ker potem te nekdo sliši. Nekdo je tam. Vidi te. “Ti si viden”.

POP KULTURA

Demi Lovato je prvič po letu in pol, odkar je zaradi drog skoraj ugasnilo njeno mlado življenje, spet pod odrskimi lučmi. A tokrat ne več samo s svojim pevskim glasom, ki velja za enega najmočnejših v sodobni glasbeni industriji, temveč s svojim pravim izrazom.

Ameriška ljubljenka Disneyjevih produkcij in pevka, ki je v svoji desetletni glasbeni karieri izdala šest studijskih albumov, v novi pesmi Anyone, ki jo je predstavila na letošnjih Grammyjih, govori to, kar želi, da sliši ves svet.

Kako je pomembno, da ljudem prisluhnemo.

Da slišimo to, kar nam drugi sporočajo, ne le to, kar nam govorijo.

Pesem Anyone je studijsko posnela tik pred tem, ko si je z zadnjim odmerkom droge skoraj vzela življenje. Besedilo govori o tem, kako ne vidi več smisla v življenju, ker je nihče ne sliši. Kriči, poje, a se zdi, da zanjo nikogar ni. Ne človeka ne boga. V intervjuju pred nastopom je povedala, da razume svoje besedilo kot krik na pomoč, ki ga ob nastajanju pesmi ni prepoznal nihče. Kljub njeni dolgoletni bitki z depresijo, v kateri je spregovorila v dokumentarnem filmu Simply Complicated na YouTubeu.

Kako krhko in ranljivo je življenje, nas opominja slovo košarkarske legende, s katerim se je poslovila tudi njegova hči Gianna, ki si je obetala, da bo stopala po njegovih NBA stopinjah.

FRUSTRACIJE OVIRAJO USPEH

Frustrira to, da se življenje in dogodki ne odvijajo tako, kot bi želeli. Vsaka frustracija pomeni, da nečesa nismo sprejeli. Resnice.

Sprejeti resnico pomeni osvoboditi se prisil drugih ljudi.

Sprejeti moramo, da je tako, kot je.

Da so ljudje takšni, kakršni so.

Da je svet grd in umazan, ne samo lep in čudovit.

Da je narava božansko lepa in hkrati silovito uničujoča.

A kakšen bo tvoj svet?

To je stvar prepričanj. Na notranji ravni se moramo pomiriti s tem, kar smo in kaj smo si želeli biti. Kakšni so drugi ljudje okoli nas, tudi če niso takšni, kot bi si mi želeli, da bi bili.

Vse je “mindset”, je Kobe Bryant sporočal vsem, ki so prisluhnili. Njegova izjemnost ni bila samo dar boga. Sam je postal to, kar je bil – košarkarska legenda, ki je svetu prinesla izjemno veliko veselja in ponudila nov pogled na pomen naših prepričanj, ki so kot miselna očala, s katerimi gledamo na svet.

Njegov #mambamentality, o katerem je govoril tudi Lewisu Howesu v videopodcast seriji The School Of Greatness, je tisto, za kar se po njem zgledujejo mnogi, ne samo iz športnega sveta.

Med drugim tudi eden najbolj digitalno prepoznavnih obrazov širjenja sodobne duhovne miselnosti z najbolj poslušanim podcastom na svetu Jay Shetty, ki je lani obiskal Slovenijo in se na Instragramu pokojni legendi poklonil z besedami: “Znova smo opomnjeni na dragocenost in vrednost našega življenja ter časa.”

“Kaj boš ti storil s svojim časom? Kakšen je tvoj mindset?”, se zdi, da s tem dogodkom, slovesom legende, nagovarja življenje vse, ki mu prisluhnejo.

Petra Košič, novinarka in ustanoviteljica MIND

Komentiranje vsebin je onemogočeno.