V tišini se razkrije vsa skrita bolečina srca.

Živimo paradoksalno: po eni strani norimo v obveznosti, da bi pobegnili stran od svoje tišine, po drugi strani pa si jo kupujemo z vadbami joge, dihanja in meditacij.

A tišina ne rabi urnika in novih pajkic. Samo našo pozornost potrebuje.

Tišina rabi, da umirimo svojo glavo.

V tišini se pokaže vse, kar je v tebi.

Včasih izbruhne kot nekontrolirani vulkan emocij. Včasih kot zgodba.

Kaj bi povedala osamljena otroška srca, če bi lahko govorila?

Ni me. Ne obstajam. Sem kot pršica, ki se razkadi, nevidna po tleh, in se le na kratko zalesketa v odsevu sončne svetlobe, ki prodira skozi okno praznega doma.

Tako poln je vsega; ljudi in stvari, stvari in ljudi, poln prepirljivih besed in zadirčnih tonov.

A se zdi tako prazen in osamljen kot osameli osliček sredi travnatega obgozdnega območja. Kjer nima nikogar iz iste vrste, da bi razumel njegov jezik.

Nima niti človeške bližine in topline človekove roke, ki bi ga sem in tja pobožala po sivi dlaki. Da bi svoje prste prepletla z njegovo igrivo grivo, ki mu jo čez dan prši veterc.

Koder ta pihlja, tam mimo osličkovega osamljenega doma, ni niti ene same race, da bi priracala mimo njegovih štirih tac in se spodtikala ob njih. Ni niti psa, da bi jo preganjal in zabaval oslička s svojim laježem.

Nikogar ni razen mame lune in očeta sonca, ki ga vsak dan pozdravita, a sta preveč zaposlena vsak s svojimi nalogami, da bi se posvečala osličku.

Oče ga včasih kar premočno žge po hrbtu in mama včasih skrije svetle zvezde, da se samota ponoči zdi še strašnejše osamljena kot ob svetlih zvezdnatih nočeh. Osliček v njih joče, a ga nihče ne sliši.

Enako kot v razbitih družinah, znotraj bogato natrpanih domov, od bolečine kričijo osamljena otroška srca. Čisto potiho in stran od vseh oči, ki so hkrati zelo blizu, ali tako zelo daleč od jokajočega otroškega srca.

Prisluhnite otrokom, če jih imate.

Prisluhnite tudi tistemu, ki ga nosite v sebi.

Avtorica članka je Petra Košič, novinarka, urednica in ustanoviteljica portala MIND – Medij nove dobe (https://mind-portal.si/).

Razširite svoj um. Tam se vse začne.

Komentiranje vsebin je onemogočeno.