Manca Košir nam s svojo zgodbo kaže, kako nedokončna mojstrovina je človek. Ne njegova umska nit, ki se stalno zatika v okvire ter rine svoj sukanec v ene in iste luknje. Temveč kako človeka spremeni nebeški dotik vsakokrat, ko se mu ta odpre.

Njena bolezen ni edistvena, rak predstavlja veliko grožnjo človeštvu, a njena izkušnja z rakom je tista, ki ji je dobro prisluhniti, če le um to zmore.

Njen pogled na bolezen ni trpljenje, temveč zdravje.

Njeno dojemanje življenja ni skozi smrt, temveč skozi izkustva, ki si jih zaradi občutkov strahu oziroma mentalne prestrašenosti človek mnogokrat taji. Izkustva, nove priložnosti si krademo sami ter verjamemo v laži, da naše življenje zunaj nas živi in obvladuje nekdo drug.

Kaj pa, ko pride bolezen k Tebi? Na koga se takrat jeziš? Komu takrat očitaš tegobe, ki ti jih prizadene neslutena izkušnja? Ali tudi od nje bežiš? Včasih se zdi, da prav bolezen človeka prisili, da se poglobi nazaj v človeško izkušnjo in se potopi v svoje telo. Se sooči z vsemi izzivi in se odloči, ali bodo ti izzivi zanj težave ali dejstva, kot je svojo diagnozo rak sprejela Manca Košir.

Mnoge je učila novinarstva, nisem ena izmed njih, ker sem študirala novinarstvo v časih, ko ni več poučevala na fakulteti. A sem se učila iz njenih učbenikov in od ljudi, ki jih je učila ona.

V tej oddaji je slečena vseh superiornih vlog, ki ji jih je ponudila ta družba in jo zaradi njih umestila v svoje škatle. Tukaj sedi kot človek, ženska, ki je drugemu enaka v tem, da se je naučila krepiti svoj intelekt in ne odkrito izražati svojih čustev, kar je učila tudi svoje študente.

A kot izjemna učenka življenja se v zrelosti svojih let odpira lastni ranljivosti kot lotusov cvet in prek svoje odprtosti k lastni ranljivosti povabi tudi gledalca.

Ta oddaja je kot test za naš um, ali zmore sprejeti človeka pred seboj takšnega, kot v tistem trenutku je, in odložiti vse predstave, sodbe, ki si jih je do tega trenutka ustvaril o njem. Kdor deluje, izstopa, je viden, je tudi zlahka deležen subjektivnih mnenj, ki so le ogledala tistih, ki jih podajajo.

Če se zmorete odpreti le trenutku, ki je pred vami in prisluhniti človeku, vas njegova izkušnja lahko povabi v vaše novo izkustvo. Na svoj svet boste po tem pogovoru lahko pogledali drugače. Odložite vse predstave o tem, kdo ste vi in kdo so drugi ter prisluhnite zgodbi zrele ženske, ki je v sebi odkrila duha.

O tem vam govori v tej TV zgodbi Skozi šivankino uho: kako duh v človeku postane močnejši od uma, ko človek odpre srce za duha.

Močna zgodba, ki si ne zasluži biti preslišana, zato jo MIND priporoča.

Razširite svoj um. Tam se vse začne.

Z ljubeznijo, Petra

https://4d.rtvslo.si/arhiv/zvezdana/174695107?fbclid=IwAR2Hg4qugKuf9KYtF1eoxgvWThHi8bIN6bxf8qarCDZsm6d5q0Zoe02Wa04

Komentiranje vsebin je onemogočeno.