To povzroča iluzije in razdore med nami. Ko sodimo, se obsojamo ali sebe povzdigujemo nad drugimi, ne rušimo mostov med nami, temveč jih učvrščujemo. Postajamo vse bolj osamljeni in izolirani, namesto da bi se povezovali, se družili in spoznavali.

Hrepenimo drug po drugem, hkrati pa skrivamo svojo notranjost, svoja čutenja in poglede, da se ne bi razočarali med seboj. A se, potihoma, obsojamo.

Ko tiščiš v sebi to, kar si in se s svojimi pogledi ne izpostavljaš, se obotavljaš in zaustavljaš, delaš največjo krivico sam sebi in gojiš prepričanje, da so za tvojo osamljenost krivi drugi.

Del mojih prepričanj me zaustavlja pri tem, ko to delim z vami. Češ da vsa ta razmišljanja ne sodijo k vlogi, ki sem jo sprejela kot novinarka.

A moja misija in poslanstvo tega portala je v tem, da razbijemo določene pregrade, ki smo jih zgradili, tudi ko smo novinarjem na TV naložili maski lepote in privlačnosti. Ter na njihove besede položili neizmerno težo.

Novinarstvo je imeniten poklic. Novinarji so pogumni in izjemno delovni ljudje, ki so v službi tudi in predvsem takrat, ko se drugim svet zaustavi. In predanosti svojemu delu nikoli zares ne izklopijo.

A vendar, nihče na tem svetu, niti vaš partner, organizacija ali medij vam ne smejo dati občutka nemoči, ki se ustvarja, ko na nekaj ali nekoga drugega preložimo vse svoje zaupanje in s tem svojo moč.

Vsak ima pravico do tega, da si sam izoblikuje mnenje o svetu, dogodkih, o sebi in drugih ljudeh.

Zato vas želim spodbuditi k temu, da razmišljate sami in se sami odločate o tem, komu ali čemu verjamete.

Če položite preveliko moč na druge osebe, ali medije, se boste nanje jezili vsakič, ko vas bodo razočarali. In vas bodo. Pričakovanja, ki jih gojimo, vselej razočarajo.

To je kot da njihova naloga. Da se naučimo, da pričakovanja ustvarjamo sami – do sebe, do drugih ljudi, do družbe in politike.

A narava je letos pokazala svojo moč. Ne glede na to, v kaj verjamemo, na koga prelagamo svojo moč, se s tem ne zavarujemo. Vedno bo zunanja sila prevladala nad našimi pričakovanji. Naj bo to sila narave ali človeškega ega.

Zato človek sebe najbolje zavaruje, če sprejme svojo moč odločanja, razmišljanja in odgovornosti, ki jo ima do sebe.

Mi sami imamo v sebi moč. Drugi zunaj nas nas na to opozorijo vsakič, ko nas razočarajo. Kažejo nam, da smo mi preložili pričakovanja nanje. Da smo mi računali, da bodo nekaj storili za nas: nam pomagali, nas razbremenili, nas opolnomočili.

Ne gre tako.

Moč je že v nas.

Z ljubeznijo, Petra

Več o portalu MIND in avtorici vsebin

Komentiranje vsebin je onemogočeno.