Ko so nas učili, da potrebujemo pohvalo za dobro opravljeno nalogo ali delo, smo se trenirali za odvisnike.

Odvisništvo niso samo droge, alkohol ali katere druge vrste substanc. Odvisniki lahko postanemo v odnosih; od pohval, priznanj, odobravanj, nagrajevanja.

Kdor se je naučil takšnega odvisništva – da je zunaj tebe ‘mojster’ oziroma avtoriteta, ki te bo pohvalila, ko boš dovolj dobro opravil nalogo – je sprejel igro brez konca, ki iz odvisništva vodi v izgorelost, izčrpanost.

Če je v ozadju občutek “nisem dovolj”, boš hlastal za tem, da boš dovolj.

Nimaš dovolj močnega (ali sploh nimaš) okvirja, ki je nujno potreben za normalne premike v življenju.

Stremiš k popolnosti in nezavedno s tem stremiš k izgorelosti.

Ne poslušaš sebe, temveč iz prepričanja, da nisi dovolj, stremiš k priznavanju iz okolice.

Glavna in resnična zabloda takšne vzgoje, ki nagrajuje, odobrava ali neodobrava, je v tem, da te kot da vzgaja v neodvisno osebo. A te v resnici prikrajša za vse tisto, kar potrebuješ, da bi lahko postal neodvisen: zaupanje vase, sposobnost izražanja svojega mnenja, upor avtoriteti, zmožnost razsodnega razmišljanja in ravnanja, odločnost itd.

Takšna vzgoja, ki temelji na odobravanju, ki postane nekakšen smerokaz tega, kaj je “prav” in kaj “ni prav”, iz ljudi ustvarja odvisnike.

Ženske ostajajo v odnosih, v katerih so zlorabljene, manipulirane, poniževane. Ker ne zaupajo, da so vredne več ali da zmorejo same.

Moški ne razvijejo moči odločanja in se pustijo maltretirati nezadovoljnim ženskam. Ker verjamejo, da sami niso sposobni poskrbeti zase.

Pa imamo ta ples odvisništva. In ga plešemo, po dobro znanih melodijah in utrjenih korakih, ki smo jih spremljali že iz vzorov naših skrbnikov.

Dokler se vsaj eden v paru ne prebudi v zavedanje, da mu tak ples več ne ustreza. In potem oba povabi v raziskovanje novega.

Morda oba partnerja prepoznata, da sta svoj ples odvisništva dokončno odplesala. Morda si eden od partnerjev poišče novega odvisnika za isti ples.

A vsakem primeru je lekcija spoznanja dosežena: ni treba nadaljevati korakov, kot smo se jih naučili v mladosti in otroštvu.

Ti imaš možnost skovati nov ples ter plesati v odnosih, kot želiš in kakor te je volja.

Svobodna volja je darilo življenja in pripada vsakomur. Tudi tebi.

Z ljubeznijo, Petra

Komentiranje vsebin je onemogočeno.