Izbrala sem knjige z moje razširjene knjižne police, ki so še posebej pritegnile mojo pozornost to poletje. Nekatere bom znova vzela v roke, druge so novosti v založništvu.

1. Untamed (Glennon Doyle)

Prva izbira je zadnja uspešnica Glennon Doyle, avtorice ultra hita Bojevnica ljubezni. Knjiga Untamed je z uspehi presegla slavo prejšnje knjige, ki jo absolutno priporočam v branje vsem, ki uživate v romanih. Bojevnica ljubezni govori o resnični zgodbi avtorice, ki pripoveduje o svojih kritičnih obdobjih iz mladosti, ko se je spopadala z bulimijo, do propadanja zakona zaradi nezvestobe njenega moža. Je knjiga o padcu v svojo čustveno prtljago in izhodu iz nje. “Najprej bolečina, nato vzpon,” je sporočilo prejšnje uspešnice.

Untamed (ang. neukročena) je knjiga o popolni osvoboditvi ženske, ki je vse življenje živela kot ukročena v okvire pričakovanj družbe, družine, okolice in skupnosti, v katere je bila vključena. Avtorica razbija lastne tabuje o veri in bogu, priznava začetke ljubezni s svojo ženo, nekdanjo ameriško nogometašico Abby Wambach, s katero se je poročila po razhodu z možem.

Najodmevnejša zgodba iz nove knjige je pripoved o gepardu po imenu Tabitha iz živalskega vrta, ki ga je avtorica obiskala z družino. Prizor, v katerem gepard naučeno posnema labradorca, s katerim so ju od rojstva skupaj vzgajali, je avtorici na poti osvoboditve od okov in spon pričakovanj odprl oči v spoznanje, da je njena notranja divjost neukrotljiva. Ukročen je le tisti, ki v dejanski kletki živi. Več o knjigi v tem članku.

Božanski ženski smo storili krivico

2. Iskanje življenjske vizije (Michael Bernard Beckwith)

Na drugo mesto postavljam knjigo priljubljenega ameriškega duhovnika Michaela Bernarda Beckwitha, ki je prebil skozi okove tradicionalne cerkvene organizacije, v kateri se je izšolal za duhovniško služenje, ter se prebudil viziji svoje duše in jo v polni meri tudi zaživel. V knjigi Iskanje življenjske vizije bralca vodi po spoznanjih, ki so njemu pomagala razjasniti potrebe ega in se priklopiti z umom na inteligenco višje zavesti ter prepoznati klice svoje duše. Knjiga, ki je navdušila tudi Oprah, je izjemen vodnik, ki po korakih vodi prek ovir in omejitev umskih poskusov vmešavanja v naše življenje na pot srca in dušnega poslanstva. MIND priporoča. Več o knjigi tukaj.

Kako prepoznati darove svoje duše in uresničiti svoj najvišji potencial?

3. Everything is Figureoutable (Marie Forleo)

Naslednja knjiga, ki jo izbiram, je morda celo moja najljubša s tega seznama. Njena avtorica je Marie Forleo, resnični marketinški guru sodobnega časa, ki razbija okvire tradicionalnemu marketingu, ki temelji na analizah preteklih rezultatov. Marie Forleo, ki jo je Oprah označila za “miselnega vodjo za naslednje generacije”, sledi svoji intuiciji, a deluje na povsem praktičen način. Zagovarja načelo resnice bolj kot načelo pričakovanj, zato gradi svojo skupnost okoli priljubljene oddaje MarieTV in svojega mentorskega dela po načelu odgovornosti. Zagovarja dejstvo, da je vsak za promocijo svojega dela odgovoren sam in da nihče drug ne more tvoje zgodbe ljudem predstaviti bolje od tebe. Uspešnica Everything is Figureoutable je njena zgodba, ki govori o tem, kako prebuditi v sebi kreativnost, premagati dvome, strahove, napetosti in lenobo ter stopiti v svojo pravo ustvarjalno moč.

Če je Beckwithov vodnik nekoliko bolj duhoven vidik uresničevanja življenjskega poslanstva, je knjiga Marie Forleo povsem praktična osnova za vse marketingarje in poslovneže, ustvarjalce in male podjetnike. MIND priporoča.

Izbor poletja 2020

4. Super Attractor (Gabby Bernstein)

Gabby Bernstein je avtorica, ki je mene na poti uma začela usmerjati na pravo pot mojega srca. Zbiram njene motivacijske karte, pišem v njene dnevnike, berem njene knjige in poslušam njene meditacije ter govore, kadar potrebujem ta stik. Zato njeno zadnjo knjigo Super Attractor uvrščam na ta seznam.

Avtorji niso samo ena knjiga. V vsaki knjigi se cedi avtorjeva energija in včasih je dovolj že samo to, da je s teboj in da te opominja na osvojene lekcije.

Knjiga Super Attractor je nadaljevanje njene izjemne uspešnice Vesolje vas podpira, ki je avtorico zavihtela med najbolj priljubljene avtorje ameriške založbe Hay House. Njene knjige MIND priporoča.

5. Brave New Girl (Chloe Brotheridge)

Na zadnje mesto uvrščam nekoliko manj znano avtorico Chloe Brotheridge s knjigo Brave New Girl. Kupila sem jo v Londonu, kjer živi avtorica. Je klinična hipnoterapevtka in certificirana coachinja, ki pomaga ljudem v stiski zaradi ankcioznosti in pomanjkanja samozavesti. Podnaslov na kratko povzema bistvo knjige: Prenehajte ugajati ljudem, odkrijte moč “ne”-ja in postanite najbolj samozavestna različica sebe.

V knjigi avtorica razkriva tudi svojo pot iz ujetništva lastnih negativnih prepričanj v svobodo poguma, drznosti in lahkotnejšega življenja.

To knjigo izpostavljam zato, ker se mi zdi pomembno na področju osebne in duhovne rasti nasloviti tudi nekoliko manj izpostavljene vidike osebne rasti. Ta zahteva soočenje s svojo preteklostjo, odpiranje čustvene prtljage, ovrednotenje družinskih vzorcev, spoznavanje s svojimi resničnimi občutji, ki so morda drugačni od tega, kar zamaskirano predstavljamo navzven.

Tudi če te knjige ne bi izbrali za svoje (poletno) branje, vas njeno sporočilo nagovarja že z naslovom: V tebi je potencial, da postaneš najbolj pogumna različica sebe.

Osvobodi se skrhanih korenin preteklosti, zruši prastaro in neuporabno ter poženi v zemljo močne korenine osebne svobode in svojega življenjskega poslanstva.

Stoj močno kot hrast in si dovoli v srcu prebuditi nežnost vrtnice, ti ob koncu tega članka sporoča MIND.

Hvala, da berete.

Z ljubeznijo, Petra

Petra Košič je novinarka, ustanoviteljica MIND – Medij nove dobe ter avtorica vsebin za osebno in duhovno rast.

Splošna pravila in pogoji sodelovanja v nagradni igri, ki poteka na Facebook strani https://www.facebook.com/MINDmedijnovedobe.

Komentiranje vsebin je onemogočeno.