Jeseni ne izbiram knjig, temveč vodil za življenje. Več informacij ne pomeni spremembe. Znanje je priložnost za spremembo. A namera brez izvedbe je kot dva leva čevlja brez vezalk. Kaj ti to služi, če ti ne služi?

Zato letošnjo jesen v prakso prenašam največje lekcije, ki so mi jih prinesle spremembe letošnjega leta.

1. MIR

Najpomembnejša komponenta za srečno življenje je notranji mir. Ne glede na to, koliko se zunanji svet “sveti” ali zavija v črnino, šteje tisto, kar je v tebi.

Novi zlati čevlji ti ne prinesejo sreče, če tebe znotraj sebe ovija žalost. Radost v sebi lahko občutiš tudi, če se ves svet zunaj tebe počuti otožno. Vreme ne določa našega čustvenega stanja, ga pa lahko okrepi, nas preusmeri s pozornostjo v svojo notranjost, da tam preuredimo, kar potrebuje preureditev.

Usoda je v naših rokah.

2. VODA

Brez vode ni življenja in to dobesedno. Na to dejstvo večkrat pozabljamo, zato si jo odslej dajem več – v telo, v prostoru in okoli telesa. Plavanje telo sprosti in z njega odrine nepotrebna bremena, težino, ki se je nabrala s težkimi mislimi.

Veliko bremen, ki jih nosimo, si naložimo sami. Ne rečem, da vsa, ker je življenje svoja sila, ki teče skozi nas, kolikor mu dopustimo. Plavati s tokom je pot do miru, me je učilo to poletje. Voda telo naredi pretočno.

Več je popiješ, boljša je prebava. Bolj hidrirane so celice in srečnejše je telo.

Voda v stanovanju pomirja, naj bo v obliki fontane ali akvarija z ribami.

3. NARAVA

Zelenje zunaj in v našem domu pomirja. Narava razbremeni vse nevidne sile v telesu, vsa energijska polja, na katera pozabljamo, ko skozi dan, dneve, tedne drvimo po svojih mentalnih opravkih.

Naše telo živi znotraj energijskega oblaka, ki ga je cel čas potrebno negovati, razbremenjevati, ga polniti kot baterije, ki služijo le, ko so polne. Izpraznjene zavržeš ali jih napolniš, za kar je potreben čas. TV daljinec medtem ne deluje.

Enako je s človekom. Misli obremenijo telo, postanemo dovzetnejši za vso energijsko nesnago zunaj nas.

Narava je odlična čistilka in katalizator naše energije.

4. JOGA

Več raztezanja, več usklajevanja telesa in uma.

Joga razpršeno energijo prizemlji nazaj v telo, poveže vso bit in skozi dih izpusti vse dimne mehurčke skrbi, ankcioznosti, tesnobe, bremen.

Lahko je tudi ne-joga, pomembno je, da vadba vključuje telo, tla, dih in dotik rok na telesu.

5. MEDITACIJA

Tišina. Človek bolj kot karkoli drugega, razen osnovnih prvin za preživetje, potrebuje priložnost za mir.

Tišina bo razkrila miselna bremena, a vztrajati pri tišini ponuja priložnost za to, da izbereš mir pred mislijo.

Tu je resnično vsak sam svoj gospodar. Nihče zunaj tebe ne more vstopiti v tvoj miselni prostor, če tega ne dovoliš sam.

Svet misli je sveti prostor, ki ga je vredno ves čas spreminjati, opazovati in nadzirati, da se vanj ne vsidra preveč nesnage.

Misli prepoznaš le v tišini, le ko si sam s seboj. Pogovori niso vedno najboljša priložnost, ker v odnose z drugimi ves čas (nezavedno) vnašamo svoje vzorce delovanja. Govorimo stvari, ki jih ne menimo, ker nas v to silijo druge potrebe; potreba po dokazovanju, negiranje lastnega občutka vrednosti, potreba po potrditvi, ugajanju itd.

Pogovor s terapevtom je druga stvar. Človek za svoj mir predvsem potrebuje tišino oziroma prostor sprejemanja. Ne sogovornika z mnenjem, temveč prostor, ki ponudi objektivno ramo sočutja in sprejemanja, občutek varnosti, da človek lahko sam prepozna svoje misli, spozna vdore drugih ljudi vanje in se odloči počistiti tiste, ki mu ne služijo.

Zame je idealen prostor papir. Med papirjem in teboj se stečejo samo tvoje misli, tvoji občutki in tvoj svet.

Petra Košič je diplomirana novinarka, ustanoviteljica MIND – Medij nove dobe ter avtorica vsebin za osebno in duhovno rast.

Komentiranje vsebin je onemogočeno.