Ameriški psihiater dr. Daniel Amen, ki so ga v ZDA označili za najbolj priljubljeno osebnost na svojem poklicnem področju, je oblikoval načela Bistri umi (angl. Bright Minds), s katerimi ljudem podaja nasvete, ki bi jih podal le zlovešči voditelj. Z namenom, da bi ljudje prepoznali škodljivost teh nasvetov in izbrali za svoje življenje bolj zdrave navade. Saj veste, kako rad človek ravna – drugače, kot mu svetujejo pravila, nasveti, priporočila.

Dr. Amen je iz vsake črke v imenu filozofije BRIGHT MINDS izpeljal škodljive nasvete, ki bi jih ljudem posredoval, če bi bil “zlovešči voditelj” in bi jih želel spodbuditi k škodljivemu vedenju za njihovo zdravje.

Vsa načela temeljijo na znanstvenih raziskavah in ugotovitvah, ki jih je črpal iz svoje dolgoletne prakse s pacienti, med katerimi so mnoga zvezdniška imena. Tudi kanadski pevec Justin Bieber, ki je o svojem mentalnem zdravju spregovoril na YouTubeu v skrbno zrežirani desetdelni dokumentarni seriji Seasons,v kateri nastopa tudi Amen.

Če bi bil zlovešči voditelji … 11 načel Bright Minds

Načela Bright Minds predstavljajo popolno nasprotje tega, kar naj bi počeli, če želimo ohraniti svoje zdravje in dočakati vitalno starost. Namen takšnega principa obratne psihologije je v tem, da ljudje iz svoje uporniške narave storimo ravno nasprotno temu, kar nam nekdo priporoča ali zapove.

 1. Otrokom pustimo čim več igrati računalniške igrice in uporabljati družbena omrežja.

Tako bi dosegli, da se upočasni pretok krvi do možganov. Zadnje študije kažejo, da več kot časa presedimo pred elektronskimi napravami, manjši postajajo naši možgani,” pojasnjuje dr. Amen.

Zakaj se manjšajo možgani, če veliko časa preživimo pred zasloni? Če veliko sedimo, se ne gibamo, gibanje pa spodbuja rast možganov. “Več kot časa preživimo za računalniki, manj nam ga ostane za gibanje na prostem, tako se ne izpostavljamo soncu, kar lahko vodi v pomanjkanje vitamina D,” pravi priljubljeni psihiater.

 1. Čim prej v pokoj!

Zlovešči vodja bi vsem dopustil, da se upokojijo pri 55 letih. “Postavil bi jih pred televizor in jih spodbujal, naj gledajo poročila, da se lahko jezijo nad politiko.”

 1. Nič rib in sveže pridelane hrane.

Prepovedal bi uživanje svežih rib, sadja in zelenjave. Uživanje predelane hrane povzroča težave s črevesjem in prebavo, pomanjkanje omega 3 maščob pa povzroča vnetja v telesu.

 1. Uživajmo nezdravo hrano, saj se genskim boleznim ne moremo izogniti.

Geni niso smrtna obsodba, temveč so priložnost za spremembo, da podpremo svoje delovanje na način, s katerim prispevamo k zmanjševanju naše genske ranljivosti,” opozarja dr. Amen. Kot zlovešči voditelj bi tako ljudi s prekomerno težo spodbujal k nezdravim prehranjevalnim navadam z mislijo: “Živiš samo enkrat, umrl boš prekmalu, uživaj, dokler lahko.”

 1. Otroci naj kar tvegajo poškodbe glave.

Spodbujal bi vse otroke, naj kar udarjajo nogometno žogo s svojo glavo in jim dovolil, da jezdijo konje. “Mnogo mojih pacientov, ki so padli s konja, čuti nepopravljive posledice na čelnem oziroma frontalnem režnju možganov, ki sodeluje pri nadzoru gibanja, odločanju in v izražanju osebnostnih značilnosti,” pravi dr. Amen.

 1. Dovoljene so vse škodljive snovi.

Izločil bi vse okoljevarstvene zaščite, da bi bili ljudje izpostavljeni onesnaženemu zraku in vodi. Proizvajalcem bi zapovedal, naj na embalažah svojih prehranskih in kozmetičnih izdelkov ne sporočajo sestavin. “Tudi alkohol bi razglasil za zdravo hrano in legaliziral marihuano, čeprav vse moje dosedanje raziskave pokazale, da škoduje zdravju. Raziskave pri ljudeh, ki dolgotrajno uporabljajo marihuano, kažejo, da se njihovi možgani starajo hitreje kot kaže njihova dejanska starost”.

 1. Krepimo svojo jezo.

“Če bi bil zlovešči vodja, bi ustvaril CNN in FOX NEWS,” dodaja psihiater, saj njihova poročila negativno vplivajo na zdravje ljudi, ker se vedno začnejo z negativnimi sporočili, s čimer krepijo jezo, frustracijo in polarizacijo. “Bolj kot smo izpostavljeni jeznim sporočilom, bolj jezni postajamo in bolj se počutimo ločene od drugih ljudi,” pojasnjuje.

Dr. Daniel Amen: Najnovejša raziskava s Stanforda je potrdila, da je namizni tenis najboljša vadba za varovanje možganov in preprečevanje Parkinsonove bolezni

Vir: Oddaja On Purpose z Jayjem Shettyjem

 1. Zatirajmo strokovnjake, ki odkrivajo pomembne bolezni.

Poniževal bi zdravnike in specialiste, ki s testi odkrivajo lymsko bolezen pri ljudeh. V svoji dolgoletni praksi namreč ravno pri odkrivanju in zdravljenju te bolezni opaža največji napredek pri zdravju in počutju svojih pacientov. To bolezen je po rentgenu možganov prepoznal tudi pri Justinu Bieberju, ki so ga zdravniki pred tem nekaj časa neuspešno zdravili zaradi napačne diagnoze.

 1. Več uma, manj igre za otroke.

Otroke bi spodbujal, naj veliko razmišljajo: “Če otroke vzgajamo, da morajo preveč razmišljati, to vpliva na znižanje nivoja hormonov v njihovem telesu”.

 1. Uživajmo čim več zapakirane predelane hrane.

“Ne šalim se, ko pravim, da so orožja za masovno uničenje človeštva visoko predelana hrana in živila polna pesticidov, z visokim glikemičnim indeksom in nizko vsebnostjo vlaknin, saj so kot substance, shranjene v plastičnih posodah, ki uničujejo naše zdravje,” opozarja.

Mnoge raziskave so pokazale, da večja kot je odvečna telesna teža, manjši postanejo možgani, še pravi dr. Amen.

 1. Čim več uporabljajmo zaslone z modro svetlobo.

Ustvaril bi zaslone z modro svetlobo, saj ta ovira spanec, kar negativno vpliva na naše zdravje.

Vseh Amenovih 11 načel Bright Minds nosi eno skupno sporočilo: Ne bodimo zlovešči voditelj sebi in se osredotočajmo na tisto, kar nas v življenju podpira in ne omejuje ali zatira. Vsaka bolezen, epidemija ali pandemija je lahko grožnja. Ali pa postane resno opozorilo, da smo za lastno zdravje in njegovo zaščito vedno odgovorni sami. Ravnajmo odgovorno.

Vsebina članka izhaja iz pogovora z dr. Danielom Amenom v oddaji Impact Theory, ki si jo lahko ogledate na spodnjem posnetku.

Komentiranje vsebin je onemogočeno.