Ko se prijateljska trojica – Harry Potter, Ron in Hermiona – znajdejo sredi Londona, v zadnjem delu zgodbe o najbolj priljubljenem čarovniku tega časa, je njihov pobeg od črnih sil prihod v novo past. Pobegnejo s poroke, ki so jo zavzeli napadalci, Hermionin bistri um jih pripelje v londonsko kavarno, tam pa ju znova napadeta dva izvršitelja teme. Vse se dobro končna za najljubše tri.

Hermiona reši trojico, ne samo zato, ker je imela vizijo, kam pobegniti. Ali ker je že pred dnevi, za vsak slučaj, v svojo malo magično torbico spakirala vse najnujnejše, tudi Harryjeve stvari. Ali ker ji gredo od vseh treh uroki najbolje od “palice” in zato premaganima napadalcema ona izbriše spomin.

Hermiona Granger izjemno dobro nadzira svoj um.

Ne samo, da je neverjetno inteligentna. Da se zanaša na knjige, v njih išče znanje in ga podeli s prijatelji. S čimer jih reši tudi v trenutkih, ko jim sama ne zmore povedati, kar je novega spoznala. Če ste spremljali Harryja Potterja, se boste spomnili: ko Hermiona okameni, prijatelja v njeni stisnjeni dlani najdeta listek s pomembno informacijo, ki jima pomaga rešiti zaplet in zgodbo o dvorani skrivnosti pripeljati do srečnega konca.

V Londonu, ko trojica odhaja iz tiste kavarne, v iskanju novega zavetja, se v Hermionine misli prikrade ideja: “Harry!” Njeno telo za hip obstoji. “Nismo praznovali tvojega rojstnega dne. Z Ginny sva ti spekli torto …”

Harry jo s svojo pomirjenostjo povabi nazaj v trenutek tukaj in zdaj.

Pobegnili so s poroke Ronovega brata, ker so slavje napadle zle sile. Prijateljska trojica je na poti uničevanja še zadnjih Skrivžnov, ki jih je naredil Mrlakenstein. Hermionin človeški um pa mentalizira po svoje.

Njena ljubezen do prijatelja ostaja ne glede na zunanjo realnost. Stiska ne odvzame naših občutij. Človek v stiski, ne glede na njegovo duhovno moč, intuicijo, “magičnost”, ostane v izkušnji s svojimi pristnimi občutki.

A v čem se skriva resnična moč Hermione Granger? Svojo misel takoj zazna, jo izreče in si tudi dovoli slišati, kaj na njeno misel odgovori prijatelj. Nemudoma se zbistri in uniči vsiljivko svojega uma. Ne dovoli, da bi se njena misel razvila v slabo vest in v njej ustvarila občutke težine, ki bi zaustavili njen nadaljni korak. Hermiona in prijatelji so sredi kriznega pobega in v stiski človek ne more obstati.

Bistra čarovnica v trenutku spusti svojo navezavo na idejo o praznovanju, ki ga je želela za svojega najboljšega prijatelja, in sama sebi na glas izreče: “Saj res, Hermiona, perspektiva!”

V kriznih časih, ko smo povabljeni ravnati izven svoje cone udobja, zato da zaščitimo sebe, svoje prijatelje, družino, sodelavce, bo um hotel stvari urejati po svoje. Zunanje situacije nas usmerjajo v eno delovanje, um hoče nekaj drugega.

Ko človek preveč upošteva svoj um in si ne dovoli videti širše slike, izgoreva pod pritiskom lastnih pričakovanj.

Morda je zdaj čas, da prisluhnemo modrosti, ki jo prinaša zavest iznad uma.

Ali pa odklopimo svoj um ob kakšni dobri knjigi ali filmu. Harry Potter je dobra izbira. MIND priporoča.

Piše Petra Košič

Komentiranje vsebin je onemogočeno.