Članek ni namenjen samo novinarjem. Televizijskemu novinarju se na terenu lahko pripetijo najbolj nepredvidljive reči. Zgodi se, da ti med javljanjem v živo kdo vskoči v besedo in želi ukrasti trenutek informativne oddaje za svoj šov. Kako ohraniš jekleno roko na mikrofonu in neuničljiv fokus na svoji nalogi, ne glede na vihar, ki divja izven tvojega nadzora?

Treniraš svoj um.

Najpomembnejša stvar pri delu s kamero je tvoja osrediščenost. Kako jo dosežeš?

Televizijska praksa me je izučila, da je izjemno pomembno stati trdno na tleh. Kljub temu, da pri delu s kamero opravljamo intelektualno delo. Govorimo. Razmišljamo, podajamo informacije. Enako ko učite svoje tečaje, webinarje ipd. Najpomembnejši trik je popolna prizemeljnost.

Z drugimi besedami, z nogami moraš stati trdno na tleh. Ko to počneš dlje časa, sčasoma ugotoviš, kako moraš postaviti svoje noge, da ujameš svoj sredinski tok. Dobro stabilnost. Ti moraš stati na tleh čvrsto kot drevo, da se tvoj zgornji del lahko giblje fleksibilno.

Ko spustiš svoje korenine močno v tla, se s svojimi očmi osredotočiš na točko v kameri, kamor gledaš. Če govoriš prosto ali s sogovornikom, se s svojimi notranjimi očmi osredotočiš nase in na svojo energijo. Gledaš svojo energijo.

Zato je pomembno, da si v svojem telesu čvrsto prizemljen.

Brez teh dveh komponent nimaš prave stabilnosti. Odnese te vsaka zunanja sapica, ali pa tvoje lastne misli, ki nenadzorovano – prek tvojih strahov – odpihnejo tvoj fokus stran od tematike, ki jo predajaš.

Pomisliš na to, kdo te spremlja. Na posledice. Izgubiš svoj miselni tok. Izgubiš.

Zato je prvi korak prizemljenost v telesu.

Drugi korak je točka koncentracije, na katero se osredotočiš.

In potem vse lažje steče.

To je morda izredno pomembno predvsem za visoko senzitivne ljudi, ki imajo svoje zaznave široko odprte, kar sploh velja za ženske. Moški so že po svoji naravi izjemni v delovanju v smeri puščice, doseganja ciljev. Ženske si včasih potrebujemo pomagati z različnimi orodji, da se prizemljimo in potegnemo vso svojo energijo v ta trenutek tukaj in zdaj.

Opazujte geste odlične televizijske voditeljice.

Svoj mikrofon drži z jekleno roko. Spregovori z nežnostjo svile.

Upam, da vam ta uvid služi pri vašem delu.

Za več informacij in osebni coaching 1:1 pišite na petra@mind-portal.si. Delavnice v živo v letu 2021.

Komentiranje vsebin je onemogočeno.