Ta zapis je navdihnil nedavni pogovor s kolegom, ki obžaluje izgubljeno poslovno priložnost. Kaj bi bilo, če bi bilo.

V tem smo si ženske in moški različni. Ženska ne bo obžalovala odločitev, ki jih sprejema sama. Morda si bo za to, da se odloči, vzela več časa. Včasih bo z odločitvijo predolgo odlašala, ker bo goreče verjela, da se situacija lahko spreobrne iz trpljenja v ljubezen. Hrepenenje v ženski je močna sila in čustva ji kdaj zameglijo razum.

Moški na drugi strani predolgo časa preživi v svojem analitičnem izrazu. Vsako odločitev pretehta s svojimi možgani in ne s srcem. Odreže svoja resnična čustva, sploh tista brez logične razlage, in ohranja osredotočenost na svojih mislih. Vanje se zatika in ne stori ključnega premika.

Logični premislek tehta po ravni liniji svojih misli, ki so ves čas iste. Premika se od leve proti desni misli in spet nazaj.

Ženska na drugi strani napravi krog okoli miselne niti. Začuti vse nivoje prostora okoli miselne premice, vzdihne vase vse občutke, ki jih zadržuje celoten krog in se na koncu, čeprav pogosto izčrpana od te poti, z vsemi spoznanji vrne nazaj k miselni niti. Odloči se v skladu s tem, kar je začutila.

Zato je njena odločitev močna, odločna, neomajna, tudi če zanjo porabi veliko časa.

Nima obžalovanj.

Edina odločitev, ki jo obžaluje, je lahko tista, v katero je vpet še nekdo drugi. A razsodna ženska se zaveda, da odločitve drugih ljudi niso njena odgovornost. Zato slej ko prej, v zavedanju tega, krivdo in občutke obžalovanja za nekaj, kar se ni zgodilo, pa čeprav je ni potešilo, izpusti.

Razum in intuicija morata sodelovati z roko v roki. Vsak človek ima potencial, da v sebi prebudi oba aspekta, moški in ženski princip delovanja. Ženski ga popelje iznad njegovega uma, v stik z najvišjo inteligenco in v globine občutkov. Moški ga nežno popelje nazaj na zemljo in ga potisne k uresničitvi.

Oba aspekta sta potrebna za to, da se človek odloči tako, da ničesar na koncu ne obžaluje. Če si taji svojo resnico – intuitivno ali čutno – že ne zmaguje. Si že jemlje tisti del svoje moči, ki jo v partnerskih odnosih odslikava ženska. Če je moški do nje avtoritativen, dominanten in ji ne dopusti, da svojo žensko naravo v polnosti izživi; če jo preveč agresivno nadzira, se bo v odnosu oglasila iz svoje rane. Postala bo napadalna, tekmovalna, manipulativna, nesigurna, zavistna in izpraznjena.

V odnosu drug drugega potrebujeta oba.

V življenju in pri odločitvah vsakega posameznika pa naj sodelujeta razum in intuicija.

Z ljubeznijo, Petra

Komentiranje vsebin je onemogočeno.