Ljubezen ljubi sprejemanje, daje občutek varnosti, ponuja empatijo in svoj most; svoje telo, zmožnost komunikacije, darila, ki bogatijo potrebe bitja, ki ga ljubezen ljubi.

To počne ljubezen in se odraža v petih jezikih: skozi dotik, posvečeni čas, darila, besede in usluge. Vsak mora pri sebi prepoznati vrstni red, s katerim izraža svojo ljubezen in jo na ta način tudi najraje prejema, saj jo tako najlažje prepozna in začuti.

Ljubezen, ki ni izražena na način, da druga oseba lahko razume tvojo ljubezen, zanjo ne obstaja. Oseba se mora počutiti ljubljeno, da sprejme za svojo resnico, da je ljubljena.

Kaj ni ljubezen?

Vse, kar nase želi vezati nekaj na silo, ni ljubezen. Je dejanje obupa, poskus zadržanja ljubezni oziroma navezave, ki se je rodila namesto svobodne ljubezni.

Ljubezen se ne ustraši, ker strahu ne pozna. Vse, kar je strah, ni ljubezen. Ljubezen zaupa, podpira, se zavije vate kot mehka gosenica v drevesni listek ali kot puhasti kosmatinec, ki svoj topli kožušček stisne ob tvoje človeško telo. To počne ljubezen.

Napake, ki jih počnemo v partnerskih in drugih odnosih, so vselej povezane s strahom. A ne želim peljati tega razmisleka v smer, da nas potre v težkih spominih, temveč da se ozremo po svoji preteklosti in prepoznamo, kaj in koga vse smo doslej že izgubili. Čeprav smo morda čutili močno ljubezen in potrebo po tem, da bi jo temu bitju izkazovali, je nismo mogli, smeli, znali. Ni bil pravi čas, ni bil pravi človek, kakorkoli. Vse, kar smo že nekoč preživeli, nam je vlilo moči za to, da živimo. Ni treba, da se zato ljubezni bojimo.

Včasih srečaš nekoga, s katerim nisi v partnerskem intimnem odnosu, ker ljubezen še zdaleč ni partnerstvo. Partnerstvo je odločitev. Včasih ti ljubezen v vseh jezikih, in v tvojem naravnem vrstnem redu, naravno poda nekdo, ki se ti globoko usede v srce. To ustvari spoštovanje.

Spoštovanje ni prisotnost, enako odsotnost ni znak nespoštovanja osebe, od katere smo se umaknili. Spoštovanje se začne pri sebi; ko ti spoštuješ sebe in si to ljubezen izkažeš v vseh oblikah, ki jih potrebuješ, se ti ljubezen iz zunanjega vira prikrade mimo tvojega doma. Dom je tam, kjer je tvoje srce. Včasih jo zlahka prepoznaš in se ji odpreš. Tvegaš, da te oseba zavrne. A če tvegaš, te lahko v svoj velik objem ogrne in ti podari neprecenljiva darila, ki za vselej spremenijo pot tvojega življenja.

P.s.: Ljubezen v vseh oblikah je edina pot do osebnega razsvetljenja.

Z ljubeznijo, Petra

Preberite še iz rubrike Sveže oko: Kdo ste postali zaradi ljudi, ki ste jih na svoji poti spoznali?

Komentiranje vsebin je onemogočeno.