Izven okvirjev SVEŽE OKO

Vam povem zgodbo?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Jorge Bucay je ob zadnjem obisku Slovenije na javni televiziji povedal zgodbo, ki jo poznamo vsi. Tisto o Trnuljčici. Le da je različica zgodbe o speči lepotici, ki se je vtisnila v naše otroške ume, v resnici iluzija, pravi priljubljeni argentinski pisatelj in psihoterapevt.

Kot pravi Bucay, sta dva skupaj zato, da se svobodno ljubita. Ne da si polnita luknje, ki so jima jih zadale otroške rane in živita v iluziji, da bosta z zapolnitvijo drug drugemu omogočila celovitost. Kot smo doslej verjeli mnogi, ki smo poznali zgodbo o Trnuljčici, v kateri jo prelestni princ odreši s poljubom.

V zgodbi, ki jo je povedal Bucay, princ pride, ko ona spi. A njegov poljub je ne prebudi. Princ izkoristi njeno spečo milino in spolno zlorabljena Trnuljčica mu rodi dva otroka, deklico in dečka. Iz sna jo prebudi njen doječi sin, ki med instinktivnim iskanjem pravega seska na njenem telesu najde prst, v katerega se je zbodla in prejela urok hudobne čarovnice, ter ji iz njega izsesa strup in jo odreši.

Vam povem še eno zgodbo?

Življenje samo nas uči tega, kar nam sporoča Bucay. Da je iz našega mentalnega sveta treba preusmeriti vse iluzijske tokove, ki kvarijo naš um in ustvarjajo hrepeneča srca. Če smo vse ženske kot nekakšne sodobne Trnuljčice, ki živimo pod urokom generacijskih vzorcev naših prednikov, se zdi ta čas v dobi informacij kot nalašč primeren za to, da se dokončno prebudimo iz iluzijskega sna in opustimo misel, da zunaj nas obstaja rešitelj, ki nas bo naučil, kako ljubiti sebe.

Lahko tudi ne verjamemo Bucayjevi resnicoljubnosti in ga označimo za lažnivca. A pred dejstvi v svojem življenju ne moremo pobegniti. Vsaka pri sebi ve, koliko svoje življenjske elektrike porabi za to, da ogreva druge ljudi in koliko se z njo ogreje sama. Predvsem pa, koliko se je še pripravljena slepiti, da se njenega princa da odvaditi biti vse tisto, kar ona noče, da on je.

Kolumno je napisala Petra Košič in je bila objavljena v reviji Story.

Komentiranje vsebin je onemogočeno.