Otroci govorečega gnezda so tisti otroci, ki so odraščali neslišani, neupoštevani in predvsem zanemarjeni v svojih čustvenih potrebah.

Neizmerne stiske otrok, ki so potrebovali objem, ko ga niso prejeli, toplo besedo, ko je bila odraslim odveč in nemoteno pozornost svojih staršev, ko so te zaposlili drugi opravki, so ostale zadušene.

Otroci so odrasli in postali vse, kar so zmogli, znali, da se v tem svetu uresničujejo po svojih najboljših močeh. Ostajajo vidni, a zelo previdni, da o sebi ne povedo preveč. Da ne razkrijejo, kar je sramotnega za njihovo predstavo o sebi in lahko posledično tvegajo nove zavrnitve. Zadušljiva je misel na zavrnitev, zato mnogi med njimi, tudi odrasli, nikoli o tem ne spregovorijo.

Živijo nevidno, a uresničljivo. Dosegajo zunanje uspehe, pohvale, a v svoji notranjosti ostajajo neprepoznani, nenahranjeni in močno osamljeni.

Stiska se z leti stopnjuje. Veča se notranja praznina, vse bolj jo polnijo odvisništva; vse od drog in alkohola, do krpanja slabe samopodobe z zlorabo lastnega telesa, tj. z neustrezno prehrano in vadbo ali njenim pomanjkanjem. Zdravje ostaja vrednota, ki ji sledijo v svojih mislih, a je z dejanji nikoli ne uresničijo.

Otroci govorečega gnezda so tisti ljudje, ki so jim drugi polagali besede v usta, zanje izbirali, kar je “najboljše” in jim vtisnili vrednote, ki jim je sledila njihova družina. Tudi če so te piškave, včasih neuresničene ali celo škodljive, važno, da se z njimi povezuje vsa družina.

Prihodnost teh otrok je svetla, če se kot odrasli zmorejo odkrito ozreti po svojem otroštvu in odraščanju ter prepoznati pasti, ki so jim jih v razvoju, morda povsem nesluteno in nehote, nastavili skrbniki iz njihovega primarnega gnezda.

Osebna rast je izjemna priložnost za to, da se človek osvobodi vseh notranjih omejitev, odvrže s sebe kožo z zastarelimi prepričanji in dovoli, da mu notranjost prepiha veter svežine, ki ga potisne v svobodno prihodnost.

Ta je mogoča za vse, ki so pripravljeni odriniti svoje pohištvo in pod njim pospraviti vso nesnago, odstraniti ves prah, ki je kvaril svežino doma, v tem primeru notranjega.

V vsaki izkušnji ni vse slabo in ni vsaka slaba izkušnja odraz slabega človeka.

Naj vas ta misel spremlja na poti vaše osebne rasti. MIND je tu za vas.

Z ljubeznijo, Petra

Z vami tudi prek E-MIND novic. Osebno, strokovno, celovito! Kmalu.

Komentiranje vsebin je onemogočeno.