Petra Košič

  • Ustanoviteljica MIND
  • Avtorica bloga V šoli življenja
  • Diplomirana novinarka

Če na kratko povzamem svojo življenjsko zgodbo, bi rekla, da sem bila od nekdaj ekstremno pridna ali izjemno uporniška. Obe naravi sta me metali ven iz ravnovesja, ki ga zdaj zavestno iščem. Življenje me je do sedaj naučilo, da pridnost ni vrlina, kar je v absolutnem nasprotju s tem, kar sem se naučila kot otrok. Zaradi tega sem nekje na pragu tridesetih začela dvomiti v vse, kar vem in znam. Čeprav danes težko rečem, da je to kakorkoli slabo.

Vse življenje sem sledila različnim avtoritetam, ki so me naučile mnogo o mojih vrlinah. Slaba stran te pridne sledljivosti pa je v tem, da sem o sebi ves čas sprejemala različne predstave, ki so si jih ustvarjali drugi, pogostoma iz lastne koristoljubnosti. V sebi sem postopoma postajala vse bolj izpraznjena in nesrečna. Moje življenje v začetku tridesetih na zunaj ni bilo videti tako slabo, kot sem čutila sama. Diplomirana, televizijska novinarka. V dolgoletni partnerski zvezi. Samostojno življenje, finančna svoboda, potovanja. Ste dobili sliko.

V trenutku, ko me je vsa tista notranja praznina popolnoma posrkala vase, da niti nisem več vedela, kdo sem in kaj si želim od življenja, sem v sebi začutila tihega bojevniškega duha, ki me že od nekdaj iz notranjosti sili, da odkrivam nove stvari in da nikoli povsem ne obupam sama nad seboj.

Tudi če ne bi imela nič drugega, imam v sebi zelo živahno radovednost do življenja, ki je tudi vsa tista pridnost nikoli ni zasenčila. Novinarstvo je zato zagotovo idealni poklic, ki je v nekem smislu potešil tega mojega radoživega duha.

Kljub vsem užitkom, ki mi jih je, zaradi čiste ljubezni do kamere in nastopanja, več let prinašala televizija, sem se kot novinarka stalno borila z notranjimi pritiski, da bi dokončno našla področje, na katerega bi se osredotočila ter se ob njem novinarsko in zadovoljno razvijala. Preizkusila sem praktično vse, kar je v dnevno informativnem programu mogoče početi, če ne sediš v glavnem voditeljskem sedežu ali vodiš celotnega programa oziroma televizije. Nobeno področje, ki sem ga kot novinarka pokrivala, niti redaktorsko ali uredniško delo, mi niso dali tistega notranjega občutka pomiritve, zaradi katere bi še vztrajala.

Ko sem se umaknila od iskanja prave poti znotraj televizijskega okolja, se je resnična radost pokazala kar sama. Očitno sem ji morala samo narediti prostor.

Na tem mestu jo delim z vami.

Vsi dvomi in nedoločena poklicna želja me v resnici že vse življenje puščajo odprte glave. Verjetno se ravno zaradi tega zmorem novih reči lotiti nekako širokogledno. Tudi k sogovornikom znam pristopiti brez vnaprejšnjih sodb in dopuščam, da me pogovor vodi k oblikovanju končne ideje.

Želim si, da bi tudi vi odprte glave pristopili k branju vsebin na tej spletni strani, ki sem jo poimenovala MIND, v kateri se je naključno skrivalo še drugo ime, medij nove dobe.

Človeška zavest se širi, odkriva skrite aspekte tega, kar smo kot človeška bitja. Različni sodobni misleci in interpreti starodavnih modrosti nas ta čas pospešeno opominjajo, da smo duhovna bitja v človeškem telesu, skupek treh komponent; telesa, uma in duše.

Z vprašanjem duše se ukvarjam od 18. leta, ko sem se ob koncu srednje šole srečala s predmetom, ki se mi je v vsakem trenutku zdel vreden moje popolne pozornosti. Filozofija mi je odprla nova obzorja in zanimanja, ki jih odtlej ves čas potihoma raziskujem.

Do danes sem obiskala številne slovenske in tuje alternativne zdravilce, astrologe, bralce kart, duhovne učitelje in različne terapevte, ki se ukvarjajo z vprašanji, ki me resnično zanimajo: kdo smo in kaj je smisel našega življenja.

Če vas pritegnejo takšne vsebine, ste prišli na pravo mesto.

Osebna in duhovna rast sta rdeča nit vsega, kar boste lahko brali na tem spletnem mestu.

Izven okvirjev sem poimenovala rubriko, kjer predstavljamo zgodbe, ki odpirajo nove poglede na poznane reči v življenju. Ti dve besedi najbolje opisujeta, kako se pogosto počutim sama, ko se ne znam v celoti stlačiti v vnajprej začrtane forme.

Mene pa najdete tam, kjer se nahajam že ves čas. V šoli življenja.

Prisrčno dobrodošli na MIND!